SPORTPÁLYA

1950-ben társadalmi munkával megkezdték a sportpálya építését, melyet a községi tanács 20.000 Ft-os támogatásával 1960-ban fejeztek be. Sportegyesületünk támogatására 1962-ben a községi tanács további 10.000 Ft-ot biztosított, melyből az egyesület két teljes labdarúgó-felszerelést vásárolt a csapatnak. Ezzel ismét életrehívták a labdarúgó sportot, s 1963-ban már be is nevezett csapatunk a járási bajnokságokra.

Valkói Sportegyesületek Története

A felszabadulás előtt sportolási lehetőségek a valkói fiatalság részére a Levente Intézmény keretén belül adódtak. Az 1920-as években járási viszonylatban is kiváló atlétája volt községünknek Lukács András, aki több sportágban szerzett hosszú éveken keresztül járási bajnokságokat. Tekintettel arra, hogy abban az időben még nem foglalkoztak rendszeresen községünk sportolóival, edzéseik terén teljesen magukra voltak utalva. Ebben az időben még sportpálya sem volt Valkón. Kezdetben csak atlétikával foglalkoztak, a labdarúgás csak a 40-es években kezdett teret hódítani.

A háború előtti sportmozgalmainknak Sümegi István tanító és Grébel Ferenc bognár voltak lelkes hívei. Ők töltötték be – ha lehet ezt így mondani – az edző szerepét. Községünk sportoló fiataljai 1935 és 1941 között egyetlen eset kivételével minden évben első helyen végeztek a járási versenyeken. Például Csavajda Imre járási bajnok volt az 19361938 és 1939-es években 100 méteres síkfutásban. Turai Mihály pedig céllövészetben nyert két ízben is járási bajnokságot. Rendszeres labdarúgó csapatunk 1945-ig nem volt. Ebben az évben azonban már két csapata is volt a községünknek. Az egyik a Kalot csapata, melynek vezetője Balogh Sándor, a másik a MADISZ csapata, melyet Sziráki István irányított. Egy év múlva a két szervezet megszűnt, sportolói pedig egyesülve megalakították a valkói sport egyesületet, melyet a szintén az említett két vezető irányított. Községünk sportolóinak egyesülése nagyot lendített a valkói labdarúgó sportágon. Előbb a környékbeli községek ellen játszott barátságos mérkőzéseket csapatunk, melyekre a két vezető saját lovaskocsiján szállította a játékosokat.

Ekkor alakult ki Valkón a még ma is sokat emlegetett nagyhírű csapat a következő nevekkel: Bogács András, Fehér János, Pintér József, Cserei Gyula, Csavajda Imre, Hadrid Máté, Juhász János, Cserven József, Dérer Mátyás, Bene András és Tusor András. Ez a csapat már 1951-ben a járási bajnokságon II. helyezést ért el, minek jutalmazásaképpen a valkói erdészettől teljes felszerelést kapott ajándékba.

©2016 idStudio & SMThemes.com